преместване в нов домНай-накрая е дошъл моментът, в който Вие и Вашето семейство сте решили да осъществите преместване в нов дом. Преминали сте през множество перипетии – от огледите, договорите, документацията и банковия кредит до търсенето на купувачи за старото жилище. Когато всичко това е зад гърба Ви и вече си мислите, че отсега-нататък всичко ще е лесно като песен, се оказва, че тепърва трябва да организирате преместването в новото жилище.

Ето няколко съвета, за да започнете подготовката отрано, за да намалите риска от проблеми в последния момент:

12 седмици до преместване в нов дом

* Създайте специална папка, в която да събирате всички необходими документи, както и списък с нещата, които трябва да направите; ако се местите в нов квартал или град, съберете карти на мястото, я които да отбележите всички важни места. Това включва детски градини, училища, банки, болници и прочее.
* Създайте бюджет за преместването, разпределяйки харчовете по основните пера (опаковане, транспорт, ремонти, застраховки и прочее).
* Ако трябва да транспортирате колата си (да речем по вода) или някой голям предмет (например пианото), започнете да търсите компания, която да извърши специализирания транспорт.

10 седмици до преместване в нов дом

* Ако досега не сте казали на децата си за преместването, сега е времето да го направите – така те ще имат достатъчно време да прекарат с приятелите си и да си кажат довиждане с тях.
* Вземете крайно решение за компанията, която ще транспортира покъщнината Ви – задължително се уведомете за условията и крайната цена за услугата (както и кога трябва да я заплатите).
* Направете списък на всички документи, плащания и действия, които са необходими при преместването.
* Направете списък на предметите, които не могат да бъдат транспортирани по стандартния начин – например силно чупливи вещи. Ако е необходимо да ги транспортирате, намерете компания, която се занимава с конкретния специализиран превоз. Ако пък имате възможност, най-добре е да намерите за тях купувач на място или да ги подарите.

8 седмици до преместване в нов дом

* Начертайте разпределението на новия си дом и направете основен преглед на настоящите си мебели – така ще прецените как в общи линии ще се впишат те в новата обстановка. Ако сте уверени, че някои от предметите няма да се съберат или да паснат на интериора, обмислете продажбата им и закупуване на нови на място.
* Уведомете лекаря (или лекарите), които лекуват Вас и Вашето семейство, че се местите – те ще Ви издадат подробно копие на медицинските досиета на всеки член от Вашето домакинство. Можете също така да попитате за препоръки относно избора на лекар на новото място.

6 седмици до преместване в нов дом

* Ако имате домашен любимец, направете последна среща с ветеринаря за преглед, документация и ваксинация – не забравяйте да попитате от какво ще се нуждае животното по време на път и как да го транспортирате най-безопасно.
* Говорете със своя застрахователен агент относно всички необходими документи и суми, които трябва да се осигурят. Уточнете настоящите си застраховки, условия за покритие на щетите и евентуално застраховане на имуществото при преместване.
* Уточнете кои предмети ще вземете със себе си при преместването (например в колата или самолета) – бижута, документи, лекарства, и решете как да ги пакетирате и преместите най-безопасно.

5 седмици до преместване в нов дом

* Обновете тефтера си с адреси и телефони – уточнете хората, които искате задължително и своевременно да информирате за преместването.
* Направете план за преместване на растенията си. Дали ще ги вземете със себе си или ще ги подарите, както и как да ги транспортирате без да ги повредите.
* Помислете кои вещи можете да започнете да опаковате отсега – например нещата, които ползвате рядко или сезонно.
* Ако ще опаковате нещата си сами, започнете да събирате кашони и кутии за целта (например можете да помолите да Ви запазят кашоните, останали от продуктите в местния магазин), както и други необходими за опаковането материали.

4 седмици до преместването

* Оформете необходимата документация за преместването на децата Ви в новото училище или детска градина.
* Ако детето Ви или Вие самите членувате в някакъв клуб или пък се занимавате сериозно с някаква дейност, сега е времето да попитате за трансфер на членството и препоръки за ново място. Помислете и за специалист в конкретната област (например учител по музика, школа по балет, клуб по езда и прочее).
* Направете срещи за вписване/ отписване от дадени услуги – кабелна телевизия, телефонна централа, интернет връзка и прочее.
* Уведомете компанията, в която имате абонамент за вестници или списания, за новия си адрес. Не забравяйте, че отсега-нататък всички сметки, документи и абонаменти трябва да бъдат насочени към него.

3 седмици до преместването

* Потвърдете всякакъв вид ангажименти по отношение на транспорта и пътуването на цялото домакинствоТова включва и билети, транспорт под наем, нощувки и прочее.
* Преди да тръгнете на дълъг път направете обстоен преглед на колата си. Съберете и документацията за прехвърляне в другия район (ако е необходимо).
* Изхвърлете, подарете или предайте в специализиран пункт всички онези предмети, които не можете или не искате да вземете със себе си. Ако при подготовката сте събрали много отпадъци, помислете как да ги разделите и предадете на вторични суровини.

2 седмици до преместването

* Посетете банката си и уредете необходимите трансфери и документи.
* Вземете медицинските талони и документи на цялото домакинство, заедно с необходимите рецепти – уверете се, че разполагате с достатъчно запаси от даден медикамент (ако той е траен), за да имате в наличност на новото място, докато се ориентирате в обстановката.
* Уверете се, че всички дейности и документи са прехвърлени – за новото училище, детска градина, лекари, банки и прочее.
* Почистете полупразното старо си жилище из основи или наемете някой да го направи вместо Вас.

1 седмица до преместването

* Потвърдете отново детайлите по преместването с наетата компания.
* Изпратете информация за преместването на роднини и приятели.
* Пакетирайте ценните предмети и документи, освен онези, които ще са Ви необходими по време на самото пътуване.
* Планирайте как ще се храните, след като приборите вече са пакетирани, а хладилникът е изпразнен.
* Направете back-up на компютъра си и запишете на диска важната информация.
* Приберете всички дрехи от химическото и всякакви вещи, оставени за поправка. Върнете всички вещи, взети назаем от приятели, съседи и обществени места.

Няколко дни до преместването

* Изпразнете хладилника и кошчетата за смет, почистете уредите и приспособленията.
* Създайте пакет от неща от първа необходимост, който да вземете със себе си и който да Ви е под ръка.
* Източете всички маркучи и екстериорни приспособления, които ще вземете с Вас (например декоративния фонтан).
* Осигурете си пари кеш за неотложни нужди и непредвидени ситуации.
* Осигурете си човек, който да се грижи за децата и домашните любимци в деня на преместване.

В деня на преместването

* Дайте време на цялото семейство да обиколи къщата и двора, за да се сбогува с тях.
* Закусете – енергията ще бъде особено необходима за този важен ден.
* Пакетирайте и съберете на едно място всичко, което ще вземете със себе си, а няма да бъде транспортирано от компанията, която сте наели – отделете тези неща от общия багаж, за да не ги вземат по погрешка.
* Проследете товаренето на всички вещи, за да не пропуснете някоя от тях.