Бях бременна в 30-та седмица, когато на ръце и колене търках празния хладилник на дома, от който си тръгвахме. Болеше ме гърба. Боляха ме ръцете. Болеше ме корема. Малкото ми дете дръпна ризата мив опит да привлече вниманието ми. Имаше толкова още за чистене, и то само, за да може да си тръгнем от старото място. Колко още ни чакаше за миене и бършене на прах в новия ни дом… И разопаковането… Огледах наетия градски апартамент, който напускахме, затрупан с купчини от нашите вещи…. Сълзите ми напираха. Всички съвети за бременност, които ежедневно наводняваха моята пощенска кутия на електронната ми поща, ме „увещаваха“ да не се местя по време на бременността паралелно с всичките бушуващи хормони. Убеждаваха ме, че би било твърде уморително, твърде физически и психически натоварващо във време, в което бях фокусирана върху повече вътрешни неща, случващи се в мен. И ето ме мен – правейки точно обратното.

Съпругът ми и аз бяхме планирали да се преместим след раждането на бебето, но първоначалната среща с брокера на недвижими имоти, както и  един неприятен теч на тавана, промениха решението ни. Брокерката ни заяви, че ще бъде по-добре за нас да извършим покупката преди бебето дойде при нас и да ни разсейва по време на целия процес, както и преди пазара на недвижими имоти да достигне своя пик през пролетта. През „уютния“ месец февруари, когато ние намерихме къща, която се вписваше в нашия бюджет и нашите изисквания за пространство, ние се понесохме по вълната на преместването.

Преди две години се преместихме, когато първото ни дете беше едва на 6 седмици, което съвпадна точно с онова ценно време, предназначено за гушкане на новороденото. Този път се местим в нов дом докато все още съм бременна; някои хора твърдят, че времето за това е след раждането, но аз не мисля така. Защо? Четете.

Преместване по време на бременност? Ето защо:

• Никой недвижим имот, бил той апартамент или къща в продажба не чака.

Няма място за уморените в бизнеса с недвижими имоти. Ако сте активно търсещи дом, трябва да бъде готови да хванете подходящия момент и оферта, докато същевременно храните бебето си, сменяте пелени и приспивате бебето си. А това, повярвайте ми, е много трудно. А ако поради някоя от тези причини, изпуснете част от огледа, то тогава вземането на решението ви ще е основано на по-малко информация. Счита се, че са необходими 20 минути прекарани в един дом. Пълноценно.

• Инстинктът за гнездене не е шега.

Озовах се с главата си дълбоко в кухненските шкафове от новия ни дом, въоръжена с четка за зъби, в опити да почистя онези така трудни за достигане ъгли. Можете да реорганизирате гардеробите и шкафовете си, да въведете чаршафите в ред, и дори да размразите хладилника. Вие просто няма да сте в състояние да ограничите този инстинкт. Изследванията показват, че той взема връх по време на третия триместър. Тогава вече е добре да сте се заселили на новото място, за да не е нужно да сортирате всички бебешки дрешки по цвят и размер два пъти.

преместване бременност

Преместване в нов дом по време на бременност. За или против?

• Ако се премествате след идването на детето, може да развалите съня му.

С цел да не изплаша бъдещите майки, които вече са нервни заради предстоящото лишаване от сън, искам да добавя нещо, върху, което да помислите. „Добре установените модели на съня на малкото бебе или дете могат да бъдат нарушени в резултат на промяна на средата.“ Бебетата процъфтяват при приблизително установени режими. Повярвайте ни: Ако бебето ви е свикнало с един ритъм на сън, ще направите всичко възможно, за да запазите този ритъм.

• Постнаталното възстановяване

отнема много повече време, отколкото си мислите. Бебето току-що се е появило и ви се иска да преминете нататък паралелно със задълженията си, нали? Някои жени чувстват незначителен до умерен дискомфорт в продължение на седмици. Други, обаче, са изправени пред сериозни проблеми, които могат да повлияят на ежедневната активност в продължение на месеци. Проучване показва, че пълното възстановяване отнема до една година. Ще трябва да решите и да изберете кой дискомфорт ви се струва по-неприятен по време на преместване в нов дом. Това са: бременността или възстановяването.

• Може да се спестите пари.

Възможно е преместването от апартамент под наем във ваш собствен дом да Ви излезе по-евтино на месечна база. Вноската най-вероятно ще е по-ниска, отколкото наема, който сте плащали досега.

Всъщност, след минута размисъл, ето защо НЕ трябва да се местите преди да се е появило бебето:

• Ауч, болките в гърба:

Натъртвания от движенията на малкото човече вътре във корема Ви и преместването някакси не пасват. Нека мъжът ви или някоя ваша приятелка да свърши тежката работа. Ако вие рискувате да я свършите, повишеният риск от преждевременно раждане е налице, както и рискът от херния.

• Ще трябва да се откажете от супер ефективните препарати,

които използвате и да разчитате на оцет. Нетоксичните почистващи препарати като оцета са най-безопасниото средство за употреба от бременни жени. Колкото и да се стремим да бъдем „зелени“ в мислите и действията си, не можем да не признаем, че някои от тези тежки химически препарати вършат много по-добра работа. Бременните жени трябва да избягват почистващи препарати и продукти за фурна, които съдържат амоняк и белина. Разбира се, може да продължите да чистете „зелено“  и след като бебето се появи.

• Ще добиете по-добра представа за пространството,

което ви е необходимо, ако прекарате месец или два с бебето на старото място, както и за това, което ви липсва. Например, нужда от по-голяма кухня, или отделно перално помещение, при все, че нещата покрай бебето заемат повече пространство във всекидневната.

• Дори и да сте в тези седмици или месеци, които са необходими за възстановяване след раждането,

няма да носите със себе си големия корем, който да пречи при организацията и подредбата на новото място. Физически ще ви е по-леко.

• Ще се сприятелите със съседите или с други майки с бебета много по-бързо.

Бебетата са чудесен начин да опознаеш хората. Преместване с вече родено бебе може да подобри социалните връзки в новия ви дом.

• Новородените са по-лесни, отколкото си мислите.

Въпреки че жените, които са майки за първи път, не могат да повярват на това, новородените са доста лесни за справяне. Те основно само спят и ядат. И пълнят памперсите. Дръжте бебето нахранено, топло и сухо, и те дори няма да забележат, че са в нова среда на ново място.

В крайна сметка, както с всички други теми около родителските грижи, без значение какво решение да направите, някой (може би член на семейството ви), ще ви каже, че е погрешно. Важното е да вземете решение, което ще ви накара да се чувствате най-спокойни и удовлетворени. Осигурете си възможно най-много време за скрепяване на връзката с вашето малко човече, независимо дали то е извън корема ви или не.