Опаковане и Пакетиране - Пакетирайте като професионалистиПакетиране по правилния начин

Преди да започнете сами да пакетирате нещата си, вземете предвид отговорността, която поемате. Със сигурност отнема доста време и енергия, за да се свърши добре работата, но пък правейки го сами, ще ви спести средства дори, ако използвате хамалски услуги за натоварване на камион. Например, ако сте наели професионални хамали, вие можете да се откажете от услугата пакетиране, като по този начин преместването излиза евтино. За да може да си направите сметка точно колко бихте могли да спестите от пакетирането, попитайте координатора по преместването, който извършва първоначалния оглед и изготвя офертата.

Основни правила, за да извършите професионално пакетиране

Ако все пак решите да извършите част от пакетирането сами, необходимо е всичко да е пакетирано добре и да е готово за качване в камиона, когато пристигне. С други думи, цялото пакетиране трябва да е приключило вечерта преди денят на преместване. Единствено нещата, които ще са ви необходими последната вечер, последващата я сутрин и в момента, в който пристигнете на дестинацията на преместване, трябва да бъдат оставени за пакетиране в последния момент.

Относно това как да пакетирате – самото пакетиране би трябвало да следва някакви стандарти. Представителите на хамалската фирма ще прегледат кашоните с нещата ви, и ако забележат, че нещо не е пакетирано безопасно, или че кашоните няма да издържат тежестта, те могат да откажат да качат товара в камиона докато не се репакетира.

Съвет от Хамали Грийн: Обикновено, вещи от гаражи, тавани и складови помещения, такива като украса за дома или сантиментални вещи, са тези, които имат нужда от репакетиране. Огледайте се за кашони, които са скъсани, раздрани или замърсени, не могат да се затворят или запечатат. Заместете ги с нови по-здрави кашони. Друго нещо, което може да ви избави от репакетиране, е да добавите повече изолиращи материали в случай, че при раздрусване на кутията се чува дрънчене или потропване.

Какво трябва да пакетирате?

Очевидно, не всичко ще се събере в кутии или кашони. Основно правило е мебелите и големите уреди да бъдат опаковани и изолирани от професионалните хамали. Предмети, които изискват професионален демонтаж и / или поставяне в щайги (като билярдни маси, полюлеи или големи стъклени вещи), да бъдат оставени на професионалистите.

За кашоните и кутиите

Използвайте нови, висококачествени опаковъчни материали, специално предназначени за преместване, за да гарантирате по-доброто и безопасното пристигане на вашите неща. Професионални картонени опаковки се предлагат в разнообразие от форми и размери, които са специално пригодени да отговарят за различни стоки за бита. Варелите, например, са чудесен начин за слагане на предмети със по-специфична форма в един голям контейнер.

Други принадлежности

• Пакети от хартия за опаковане (чиста, непечатана вестникарска хартия)
• обвивка на балончета, мека хартия или салфетки, за фини тъкани
• ролки PVC лента (не използвайте самозалепваща лента или тиксо)
• скоч диспенсери
• дебели маркери за етикетиране
• ножица или остър нож за рязане на картонени опаковки
• тефтер и химикалка или молив за списък на съдържанието на картонените опаковки
• етикети или стикери за идентифициране на кутиите

Как да опаковате

Преди да сложите вещите си в кутии и кашони, е необходимо да обвиете повечето неща, за да ги предпазите от надраскване или счупване. Има богато разнообразие от материали, включително опаковки на балончета, тъкани от пяна и др. Повечето хамалски фирми използват чиста ненапечатана вестникарска хартия.

Започнете, като поставите малко топче хартия върху равна, подредена маса или плот. Кръгли стъклени съдове и буркани могат да бъдат навити в два или три листа хартия като винаги да започва от ъгъла на листа и сгъвате от двете страни търкаляйки. Големи елементи или елементи със странна форма изискват подобна техника. Поставете ги в центъра на листа и съберете ъглите заедно. (Може да се наложи да се обърнете елемента и да го увийте отново от другата страна.) В случай на съмнение, използвайте повече хартия! Когато ъглите се събират, запечатайте ги с тиксо.

Преди опаковането на всеки кашон, подложете дъното с десетина см ватирана хартия за подложка. След това поставете големи, тежки предмети по дъното и по-леки, по-чупливи предмети на върха. Плочи, книги и неща от подобен вид, трябва да бъдат заредени вертикално, за да използват своя собствена максимална структурна здравина. Не претоварвайте картонените опаковки; товарете ги толкова, колкото можете да управлявате. Попълнете всички кухини в и над натоварените кашони с ватирана хартия. След това облепете с тиксо кашоните, за да се избегне изместване докато са на път.

Съвети при маркирането и отбелязването с табели

Представете си, че опакованите вещи са натоварени на камиона и току-що са пристигнали във вашия дом. Как ще разпознаете предназначението на всеки кашон? Като ги надпишете, разбира се. Следвайте тези насоки, за да избегнете объркване:

• Използвайте широк маркер с филцов фитил.
• Обозначете ясно името си, стаята, в която трябва да отиде, и съдържанието на всяка кутия.
• Да се посочи „Чупливо“ на деликатни предмети; „Този край да е нагоре“, където е подходящо.
Съвети от професионалисти
Повечето хамали предлагат да се започне с несезонни предмети. На следващо място, следват да се приберат нещата, които се използват рядко. Оставете до последната минута всичко, което ви е нужно, до самия ден на преместването. Ето някои по-полезни съвети.
• Изпразнете чекмеджетата с чупливи, разливни, непреносими предмети и такива, които биха пробили или повредили други пратки.
• Опаковайте подобни продукти заедно. Например, не опаковайте чуплива статуетка в същата опаковка заедно с чугунени тигани.
• Пазете всички части или двойки неща заедно. Например, прът за завеса, болтове за огледало и други малки елементи трябва да бъдат поставени в найлонови торбички и залепени или завързани здраво към групата, към която принадлежат.
• Закрепете висящите електрически кабели, така че те не пречат.

Хартията като помощник:

• Обвивайте елементите поотделно в чиста хартия; използвайте хартия, тъкани, хартиени кърпи или кърпи за лице за фин порцелан, кристал и деликатни предмети. Цветната хартия за опаковане обръща внимание на много малки неща, които иначе биха могли да се загубят в картонената кутия. Използвайте двуслойна вестникарска хартия за добро външно опаковане.
• Използвайте вестници за смекчаване само. Мастилото може да се отпечата върху фин порцелан.
• Сложете 5-10 см слой от намачкана хартия в долната част на картонените опаковки за омекотяване.
• Изградете слоевете, като най-тежките неща са на дъното, тези със средно тегло са следващи и най-леките са отгоре.
• Когато всеки слой е завършен, попълнете празните пространства здраво с намачкана хартия и добавете още намачкана хартия, за да се направи базово ниво за следващия слой, или да работете с листове от картон, изрязани от кашони като разделители.
• Омекотете добре с намачкана хартия; кърпи и олекотени завивки, които могат също да се използват за облицовка и омекотяване. Колкото по-крехък е елемента, толкова повече подплънки са необходими. Уверете се, че остри върхове, ръбове и други остри предмети, не са оставени непокрити.
• Опаковайте малки, крехки, опаковани поотделно елементи отделно или по няколко заедно в малки кутии, подплътете с намачкана или нарязана хартия. Поставете малките кутии в една голяма кутия, попълнете празните места с намачкана хартия.

Още съвети:

• Ограничете теглото на кашона до около 100кг. Избегнете претоварване на картонени кутии, но се стремете към един стегнат пакет, който ще попречи на елементите да се изместват; капака трябва да се затваря лесно, без сила, но не трябва и да се огъва навътре.
• Залепете кашоните плътно с тиксо, с изключение на тези, съдържащи елементи, които трябва да се оставят отворени за проверка на координатора от хамалската фирма.
• Като приключите с всяка картонена кутия, направете списък на съдържанието отстрани на картонената опаковка и в специална тетрадка. Ако ви е по-удобно, може да номерирате кашоните.
• Посочете вашето име и стаята, в която всяка картонена кутия трябва да се достави при пристигане. Залепете знак на вратата на всяка стая в местоназначението, съответстваща на етикетите за картона. По този начин хамалите ще могат да се ориентират по-лесно, а вие ще получите картоните в съответните стаи бързо и безпроблемно.
• Поставете специален знак (номер 1, или буквата A) на кашони, които искате да разопаковате първи пти пристигане на съответната дестинация.

Хамали Грийн са едни от най-добрите в бранша в София!

Доверете ни се и ни позволете да Ви помогнем с Вашето преместване!

Защото с Хамали Грийн животът е по-лек!