Ключът към успехаЖелание да получите ключът към успеха, гарнирано с хладнокръвие, може да изстреля към висините на кариерата според германски учени

Големи амбиции, упорита работа, хъс и желание за кариера, стремеж към успех и много жертви – за мнозина това е формулата за кариера. Според германските учени обаче тази трактовка не е напълно вярна.

Вместо всички тези качества ви трябва само желание за успех и… хладнокръвие. Не за да прережете гърлото на шефа си, а за да умеете да запазите спокойствие в напрегнатите и натоварени ситуации от работното ежедневие.

Способността да запазваме спокойствие и в най-голямото задръстване, да се усмихваме, когато градският транспорт закъснява и да не се поддаваме на стреса в службата означава да приемаме нещата такива, каквито са. Да не им се противопоставяме. Хладнокръвието е от полза на всеки и дава възможност на човек да бъде продуктивен и съзидателен, уверени са германски психолози, цитирани от ДПА.

„Хладнокръвният човек приема сегашното си положение, не е обхванат от очаквания и не мисли непрекъснато за нещата, които би могъл да има. Казано накратко, това означава да бъдеш себе си и да си в крак с дадения момент“, посочва германският психолог Михаел Шелберг.

„От рано ни учат, че трябва да постигаме неща и да сме по-добри от другите. Просто да бъдеш себе си очевидно не е достатъчно в нашето общество, ориентирано към постижения“, отбелязва психотерапевтът Петер Грос.

Спокойно взетите решения са по-удачни от тези, които са продиктувани от напрежение и стрес. Този, който е спокоен, по-добре вижда възможностите за решаване на даден проблем, казва той.

Запазването на спокойствие е от полза за целия организъм.

Доказано е, че имунната система на хладнокръвните хора е по-укрепнала и те страдат по-рядко от депресии, твърди Грос.

Хората, които са амбициозни, често не притежават умението да запазват спокойствие. Те изискват от себе си и от другите и се стремят на всяка цена да постигнат целите си, допълва той.

Всъщност няма неща, които „трябва“ да бъдат направени. Хората често се ядосват за онова, което се случва заради други хора, или за личното си положение. Но това не трябва да е така, казва психоложката Елке Овердик.

„Нещата не са това, което всъщност ни ядосва, а начинът, по който ги интерпретираме“, допълва тя.

Не е лесно да се научиш да запазваш спокойствие, но е полезно, съветват психолозите. И може да се окаже доста по-печеливша стратегия да придобиете това умение, вместо да се стремите на всяка цена да стигнете до мечтания връх въпреки въпреки всичко и всички.

Hamali Green Ви предлага спокойствието, от което имате нужда! Поглезете живота си с помощта на нашите услуги! Очакваме Ви!
Тел 0886 916 355 и 0897 999 317