Как да намерите надеждна хамалска фирма, която отговаря на Вашия бюджет (и камионът с вещите Ви няма да бъде изгубен :).

Процесът на намиране на добра хамалска фирма може да изглежда обезсърчително. Но определено си струва да се проучи. Ако разучите малко тук-там, можете да спестите доста пари и да избегнете измами. Тук са описани 12 стъпки, за да ви помогнем да преминете през процеса на разучаване и проучване за най-добрите хамали за Вас.

1. Вземете препоръки при наемане на хамали.

Помолете приятели, колеги и местни агенти по недвижими имоти да Ви предложат някого, от когото те са останали доволни. Разтърсете се за компании, които имат офиси в близост до дома Ви. Хубаво е да получите обратна връзка лице в лице за това колко ще Ви излезе като разход да извършат услугата, от която имате нужда.

Ние, от Хамали Грийн можем да извършваме огледи във всяко кътче на София – извършваме безплатни огледи. В този ред на мисли, не разчитайте на човек, който дошъл за оглед и не си е направил труда да погледне до най-малкия детайл това, което предстои да бъде извършено като преместване, пакетиране, изхвърляне, пренос, превоз или транспорт. Също така – не си мислете, че най-големите и най-известни фирми в бранша са най-добрите. Не се подлъгвайте по сайтове, които Ви предлагат да ви намерят хамали. Намерете добра хамалска фирма сами, за да избегнете измамите, които може да се осъществят посредством тези сайтове.

2. Направете първоначален списък.

Когато имате списък с препоръчани хамали, направете бърза справка в интернет, за да сверите информацията си (можете да направите щателна проверка по-късно).

3. Свържете се с поне три или четири хамалски фирми, които да Ви направят оглед преди самото наемане на хамали.

Не забравяйте, че ние от Хамали Грийн извършваме тази услуга напълно безплатно.

4. Когато служител на фирмата дойде в дома ви за оглед, постарайте се да му покажете всичко, което ще премествате, пакетирате, превозвате и транспортирате.

Това включва вещи в килерите, в задния двор (ако сте в къща), мазето, таванското помещение. Ако в деня на преместването се окаже, че имате значително повече неща, отколкото е изчислено в офертата на база първоначалния оглед, може за фирмата да се окаже предизвикателство да се вмести в цената от първоначалната оценка и тя може да се промени (това става ПРЕДИ вещите Ви да са натоварени в камиона, а не след това). Фирмата не може да Ви принуди да платите по-висока сума, но също така тя не е длъжна да премести допълнителния товар за първоначално уговорената цена. В този момент, най-вероятно не разполагате с много други опции.

Също така, уверете се, че фирмата е запозната за всякакви условия в новия Ви дом, които биха могли да усложнят хода на преместването, като стълби, асансьори, или пък значително разстояние от бордюра до най-близката врата. Докато огледът се осъществява, постарайте се да получите повече информация за компанията. Уверете се, че тя еднолично ще извършва хамалските услуги, за които сте я наели и няма да посредничи междуу Вас и друга хамалска фирма. Поинтересувайте се от колко време компанията е в бизнеса. (Изберете тази хамалска фирма, която не е на пазара от вчера, а поне от няколко години, в идеалния случай – 10 или повече. Хамали Грийн е на пазара повече от 11 години към 2015г.) В момента, в който огледът приключи, Вие би трябвало да разполагате със следната информация:

• пълното име на фирмата и всякакви други имена, при които тя оперира.
• адрес на фирмата, телефонни номера и електронна поща и адреси в Интернет.

5. Преглед на офертата при наемане на хамали.

Офертата може да бъде документ, който, когато се подписва от вас и представител на хамалска фирма, служи като Вашата поръчка за услуги и  като товарителница. Този документ, заедно с описа на преместваните вещи, са основните документи, всеки хамал трябва да Ви предостави. Офертата трябва да включва също така и тарифите за час и всякакви допълнителни разходи, които могат да възникнат (за доставки, пътни такси, време на шофиране до и от местата на транспортиране). Ако не сте сигурни за нещо в офертата, обадете се по телефона и си разяснете всичко, което не Ви е ясно.

6. Сложете документите в някоя папка с ярък цвят (която е трудно да се загуби).

7. Когато сте получили вече няколко оферти от няколко хамалски фирми, започнете да сравнявате.

Бъдете предпазливи по отношение на всяка компания, която предлага много по-ниска цена в сравнение с другите. Разгледайте по-високите оферти, за да добиете представа откъде идват допълнителните разходи. Звъннете и задавайте въпроси, ако има нещо, което да не разбирате. Ако имате няколко разумни оферти от реномирани хамалски фирми, не се притеснявайте да преговаряте за цената, за да получите възможно най-добрата оферта. Хамалските услуги са пазар, където има много конкуренция, така че повечето хамали биха преговаряли за цената.

8. Сега проверете подбраните хамалски фирми по-подробно.

Вземете събраната от Вас информация и влезте в Интернет. Проучете самата хамалска фирма – откога е на пазара, разгледайте независими мнения на доволни или недоволни клиенти, проучете за лоялността и коректността на фирмата.

9. Проверете дали хамалската фирма, която сте наели, има лиценз да извършва тази дейност.

Позовете се на официални регистри на фирми.

наемане на хамали

Добрите хамали или хамалски фирми отговарят на определени изисквания и имат отличителни белези, по които може да ги познаете.

11. Сега можете да изберете най-добрите хамали.

Уверете се, че хамалската фирма, която сте избрали, е преминала успешно през горепосочените точки. Потвърдете датите и подробностите за преместването си и се уверете, че ще получите подписана поръчка за услуги и товарителница.

12. В деня на преместването, можете да получите писмено копие от описа на хамалите.

Предоставете на хамалите конкретни указания за успешно пристигане във вашия нов дом. Уверете се, че имате номер, на който можете да звъннете на хамалите, за да проследите как върви преместването, превоза и транспорта.